Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

IT'S CHRISTMAS !!! Μια πίττα σκέψεις ...



" It's Christmas "...
άρκεψε να παίζει στο χαζοκούτι πάλαι τη διαφήμιση γνωστού αναψυκτικού τζαι "χολυτεης αρ κκάμινγκ" λαλεί τζαι πάει.
"Ααααααχχχ...." ( αφήνεις τζι εσύ τούτην την έκφρασην έτσι χαζά α λα Mr. Bean ) σκέφτεσαι "ήρτεν πάλε η πιο ωραία περίοδος του χρόνου".

Μαγική ατμόσφαιρα, σheiμονιάτικη - μα πούν' τον σheιμώνα με τα σhionia re ? - ούτε καν βροσhες έν έσιει .

Αρκέψαν τα στολίσματα, των δρόμων, των κτιρίων , των σχολείων (εκτός που το English School φαντάζομαι , γιατί τζιαμαί τα τελευταία κάνα θκυό χρόνια γιορτάζουν πλέον το Ραμαζάνι τζαι το Kurban Bayram - που να τους διούν ούλλη μέρα με το kurbaτζι πας τους κώλους - τζαι επειδή εν στολίζουν στες μουσουλμάνικες γιορτές εν στολίζουν ούτε στες χριστιανικές , χα...εεε...) τζαι των σπιτιών του καθενός που μας.

Σπίτι , κάμνουν χαρούαν τα μωρά να στήσουν το δέντρο, να το στολίσουν τζαι να το θωρούν για κανένα μήνα τζιαμαί στο σαλόνι να αναβοσβήνουν τα λαμπούθκια του τζαι να καρτερούν να έρτει η ώρα που θα "καρποφορήσει" τζαι που κάτω θα ππέσουν ώριμα τα δώρα που 'γοράζουν οι γονιοί.

Απλώνουν τες κάρτες, κουρτίζουν τα ΑγιοΒασιλούθκια τα ηλεκτρικά που τραγουδούν τζαι σούζουνται μιαν τζει μιαν δα, τζαι πελλανίσκουν τον τζιύρην τους να τους πιάσει που γνωστό πολυκατάστημα ηλεκτρονικών φωτοσωλήνες τζαι λαμπούθκια για εξωτερικό χώρο...

Αντικείμενα του πόθου επίσης ο Ρουντολφ ο φωτιζόμενος τάρανδος που την Κίνα, ο Άης Βασίλης πας το έλκηθρον που την Κίναν , αγγελούθκια, καμπανούες τζαι τούτα που την Κίναν , φωτιζόμενα όλα τζαι πολλά με μουσικές δυνατότητες ...

Αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες των κοπελλουθκιών που πρήσσιουν τον τζιύρην γιατί συνήθως τζείνος που μέσα του με background την οικονομική κρίση σκέφτεται :
"γαμώτο... εν θέλω να κακοφανήσω τα κοπελλούθκια μου, μα για τούτα τα περιπαιξίματα που φέρνει ο "κλέφτης" που τον Κινέζον μούχτην , τούτος θέλει βουν τζαι γάαρον. Τζαι εν κανεί που κοστίζουν ένα κάρο ευρά, αν τα πιάμεν πόσο ρεύμαν εννά κάφκουν? Άλλον κονδύλιν ποτζεί... τζαι στο κάτω κάτω εννά φκάλω εγώ την ΑΗΚ που το οικονομικόν αδιέξοδο? "
Ε, αν συνεχίσει να αρνείται ο κακομάζαρος τότε τα μωρά βάλλουν τα μέσα με την μάνα τους τζαι κάμνουν τη δουλειά τους γιατί άμαν η σύζυγος ξαπολήσει το :
" 'Ατε ρε τσιγκούναρε κάμνεις σαν το Ρίκκο πάλαι ", η κουβέντα 9 στες 10 έκλεισεν υπέρ της.
Ψουμνίζουν 2-3 τελικά φέτος, έσιει τζι άλλα έσσω που περασμένες χρονιές, "μωρά άτε εν καλά τζαι εννά πιάμεν τζαι του χρόνου τζι'άλλα". Παν σπίτι, τζαι τράβα σύρμα που το παράθυρο να φτάσει ως έξω να ηλεκτροδοτήσουν τα νέα αποκτήματα μαζί με τα περσινά τζαι τα προπέρσινα που κάθε χρόνο πολλυνίσκουν μες τον κήπο, πας τες βεράντες, πας τα κάντζελλα, τα καρκάνια, τα τζεραμίθκια, όπου φανταστείς. Τωρά αν αφήνει τζαι καμιά χαραμαθκιά για τους κλέφτες το παράθυρο, "ε καλάν , ίσια εμάς εννά μας τύχει ?" Ή αν εν τζαι αμφιβόλου ποιότητας το ηλεκτρικόν μαραφέτιν το κινέζικον τζαι έσιει τσιανς να πάρει το σπίτι πουρλότο εξαιτίας του... "σιγά ρε, τόσες χρονιές εν την επάθαμεν, τωρά εννά μας κάτσει το κακόν?"


Αρκέφκουν οι περιπάτοι στους εμπορικούς δρόμους που κάμνουν να ζωντανέψουν επιτέλους, να γοράσουν οι γονείς, οι παππούδες τζαι οι τατάες για τα μωρά ρουχούθκια, παπουτσούθκια που επώνυμες μάρκες (άτε να πιαν τζαι τίποτε για λλόου τους έτσι για να πουν ότι επιάσαν καμιάν τζινούρκαν κλάτσαν), επίσκεψη στο Καρουζελ του Ζαμπέλα που τωρά εν της Ελένης της Μαύρου, καστανούιν που τον Ακτύπητον τζαι μαλλίν της κοτζιάκαρης, να ακούσουν την χορωδίαν της Λαικής εις την Πλατείαν κλπ κλπ κλπ
Τούτη εν η μια όψη των γιορτών για μένα (από κοινωνικής άποψης βέβαια γιατί η θρησκευτική εν άλλη) ... τα τετριμμένα, καθεχρονικά , πάνω κάτω τα ίδια, ίσως χαζά που όμως κάθε χρόνον πεθυμάς, εν ξέρω γιατί, μάλλον για να σπαζει η ρουτίνα της μεσοαστικής μας καθημερινότητας που με μαθηματικήν ακρίβειαν τζυλά για να κατεβάσει ακόμα πιο πολλούς που μας ένα σκαλί πιο κάτω όσον αφορά στην οικονομικήν μας άνεση .

Φυσικά αρνούμαστε να το αντιληφτούμε, ή αν το αντιλαμβανόμαστε αρνούμαστε να το παραδεχτούμε στους τρίτους, συνεχίζοντας τα show μας τζαι καρτερώντας να έρτουν καλλύτερες μέρες, πχ με το ξεπάγωμα της κτηματαγοράς τζαι συνέχιση της φούσκας , την καθοδο των (μυρίων) τουριστών που θα ξαναρκέψουμε να χτέρνουμε, τα παχιά επιδόματα και επιδοτήσεις που το κράτος του λαού θα παραχωρεί, τη χαμηλότερη φορολόγηση , τη λύση του Κυπριακού άρα τζαι το άνοιγμα ούλλων των δουλειών τζαι πάει λέγοντας...Κούνια που μας κούναγε !!! Τέλοσπαντων ...

Η άλλη όψη, εν η όψη της πραγματικής φτώχειας (δεν μιλώ για την πνευματική, άλλο μέγα θέμα), που εννεν μόνο στο κατώφλι κάποιου συνανθρώπου αλλά έμπηκεν ήδη έσσω του. Έσιει πλάσματα που εν έχουν που τον ήλιον μοίραν, που η ζωή έδωκεν τους κάτι φατσιές ή που ήρταν σε τούτον τον κόσμο που την αρκήν σε τόσο δυσμενή θέση χωρίς καν να το επιλέξουν, που πραγματικά κάθομαι τζαι σκέφτομαι "αν μη κακόν Θεέ μου ήμουν εγώ στη θέση τους, τι θα έκαμνα? Θα άντεχα? Μεγάλο σταυρό σηκώνουν "
Έσιει κανέναν που εν το θωρεί?
Έσιει κανέναν που αρνείται να πιστέψει?

Μετά ούλλον τούτον τον συρφετό που σας επέλλανα, έρκουμαι τωρά στο δια ταύτα. Εξεκίνησα εχτές πρωίν να πάω στη δουλειάν μου που δοξάζω τον πλάστη μου που έχω, επήαινα με το κάτσαρο μου λάου λάου τζαι απολάμβανα κάτι σόλο ροκιές του Ντίκινσον. Φώτα τροχαίας, κότσιηνο, ωπ...ένας τύπος με φανελλούαν που κάποιαν οργάνωσην ας πούμεν με... βιβλία ήταν ? Περιοδικά? Εν εκατάλαβα. Ανοιχτό 5 πόντους το παράθυρο, πάει να μου πει κάτι,
"Ευχαριστώ ρε φίλε..." λαλώ του ασυναίσθητα τζαι αφήνω το ως τζιαμαί .
Τζαι σκέφτομαι την ίδιαν στιγμήν "μα τι του είπα τωρά? Ευχαριστώ? Για ίντα πράμα? Προκαταβολικά για να με αφήσει ήσυχον?"
Αφού εν τζαι είπα του "θέκκιου παίχτη , μεν με αρωτήσεις τίποτε , μεν μου τα πρήσεις, μεν μου ζητήσεις να βάλω σιέριν πούγκαν τελοσπάντων..."
Η ουσία εν ότι εκατάλαβεν τζι' επήεν πάρακάτω.
Εγλιππάραμεν την λαλώ τζαι
ταυτόχρονα γυρίζω το βλέμμα πιο δεξιά , τι θωρώ? Άλλον τυπάν με άλλον σκέδιον φανελλούαν, άλλη ας πούμεν οργάνωση τούτος !!
"Άτε ολάν τζαι κανεί, θκιακονιόν θκυό θκυό που εννά καταντήσουμεν σιόρ? " σκέφτομαι
Ξαπολιούνται μεσ' τες στράτες κάθε μέρα να στήσουν τα βερκιά τζαι ότι κάτσει.
Έσιει τζαι αληθινές καταστάσεις εν λέω, πχ τούτες που τες στηρίζουν μεγάλοι οργανισμοί, αλλά πού ξέρω εγώ για τούτους ούλλους τους μονοστέφανους που βρίσκεις καθημερινά ομπρός σου? Εσκεφτήκετε να εδίαν ο καθένας που 2 ευρώ του κάθε ενός που τούτους? Ήταν να παττίσει ως τωρά? Άσε που θα άνοιεν βιβλιοθήκην. Τζαι ο λαβών? Αν τα έπιανε που ούλλους ? Θα ήταν εκατομμυριούχος.

Πάω πάρακάτω άλλα φώτα άλλο κότσιηνον, αφού άμα σε πιάσει έναν πάει σερί μετά.
Σρι Λανκέζος , Κύριε Ελέησον με σκουφίν του Άη Βασίλη, τριγωνούιν στο σιέριν τίγκι τίγκι τζαι να φαίνεται ότι κουτσέφκει. Ψευτιές αλήθκειες, τείνω στο πρώτο. "Μάσιεται να εκμεταλλευτεί τα φιλανθρωπα συναισθήματα του καθενός έτσι τζιαιρόν μάλλον" σκέφτομαι.
Ρέσσει δίπλα που την μερκά του συνοδηγού.
"Ρε να ανοίξω το παράθυρο να ακούσω τι λαλεί? Ελληνικά , εγγέζικα, οξά σριλανκέζικα?"
Ε...εν το έκαμα τελικά. Άρκευκεν το καλλύτερο κομμάτι του σιντί, τζι εγώ ο "βόρτος" εττάπαρα το ράδιο για να βυθιστώ στον κόσμο μου - στον κόσμο του τραουθκιού - για άλλα 3 λεπτά ώσπου να πάω στο πάρκινγκ για τη δουλειά.
"...Tonight on silver wings
I am soaring through the mountains of the moon
On silver wings
Flying where no angels fly
On silver wings
I am soaring through the mountains of the moon
On silver wings
I can touch the place of God..."

Τοuch the place of God...Με το να παίξω πελλόν όταν με χρειάστηκε ο πλησίον ?
Χμμμ...να σας πω? Εν πειράζει λαλώ, προτιμώ να βοηθώ άλλον "πλησίον" που ξέρω πως έσιει πραγματικήν ανάγκην, τζαι όι κάποιον που κάμνει θκιακονιόν των δευτερολέπτων αμφιβόλου υπόστασης μες τη στράτα τζαι ότι αρπάξει η τσάκρα του !!

5 σχόλια:

  1. Ντίαρ Κκουλλά...
    Κατ' αρχήν να μιλήσουμεν για τα δώρα που ζητούν τα κοπελλούθκια. Ρε φίλε εννά σπάσω, πόσον γερόν μνημονικόν έχουν. Άμαν δουν κάτι τζιαι θέλουν το που τον Άυγουστον, λαλείς τους: "Νά σαι φρόνιμος τζιαι θα σου το φέρει ο Άης Βασίλης τα Χριστούγεννα". Ζητούν κάτι άλλον μετά που 5-6 εφτομάες, ..."Τα Χριστούγεννα!"
    Έρκεται ο Δετζιέβρης τζιαι μεινίσκου ήσυχοι αφού θα πιάσουν ΣΙΟΥΡΑ που τον "Άγιον Βασίλην" τζείνα που καρτερούν.
    Όσον για το άλλον θέμα με τους "θκιακονητές της ασφάλτου", έν καθαρόν περιπαίξιμον. εγώ προσωπικά θκιαλέω πού πρέπει να δώσω, πότε τζιαι πόσα. Τούτοι ούλλοι των δρόμων δουλεύκουν άκουσα σε εταιρείες που αναλαμβάνουν την είσπραξη για κάποιες οργανώσεις τζιαι μοιράζουνται τα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. E, η υπόσχεση εν προσωρινή λύση χαχαχαχα....
    Τωρά για τους θκιακονητές εν ήξερα ότι ε΄χουν έτσι οργάνωση τούτες οι "οργανώσεις"
    Εφάν τζαι τον Στάθη Ψάλτη στο "Μάντεψε τι κάνω τα βράδια"
    Ελεήστε τον τυφλό
    Μάτια έχω κανένα δε βλέπω
    Μάαατια έχω... αχ κώλο που βλέπωωωω....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την Κυριακή επήαμε με το Μωρό κάτω Λήδρας για μια βόλτα μες στο ψιλόβροχο ναι έσιεις πρόβλημα; Ένηγουέη, ήταν μια κυρία που εν γνωστή ζητιάνα τζαι ελάλεν σε όποιον επέρναν "δώσ'μου λλία λεφτά, δώσ'μου λλία λεφτά να φάω". Εννοείται επροσπεράσαμε. Στο στραφίν μας ακόμα εμάσιετουν τζαι εβρεθήκαν θκυό παιθκιά (30άρηδες) να της δώκουν θκυό ευρώ. Τζαι άρκεψε τζαι εφώναζε να της δώκουν πέντε! Μιλούμε ετσιρίλλαν!! Ήταν απίστευτο. Οι τύποι επαρανοήσαν, εξιτιμάσαν τζαι εφύαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω εν την ίδιαν κυρία που βλέπω τζι εγώ "όταν" πάω Λήδρας, και ναι είδα παρόμοιο περιστατικό. Τι να πεις?
    Α, για τον περίπατο που λες τωρά εκατάλαβα, εν εννούσα ότι έχω πρόβλημα, αντιθέτως... καλά ρε τόσο αρνητικός σας φαίνομαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι όχι, εν εμένα που κρατεί η πελλάρα τελευταία :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή