Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΔΕΞΙΑ

Είχα πάντα μιαν απορία τζαι αν μπορεί κάποιος να μου τη λύσει. Εν ηξέρω ήνταλοής μου εκατέβηκεν τωρά έτσι ώρες.

Στην πολιτική ακούμε, τζαι μιλούμε με τους όρους αριστερός - δεξιός - κεντρώος.

Ειδικά σε Κύπρο τζαι Ελλάδα. Το κεντρώος εν θέλει ερμηνεία. Αλλά το Αριστερός - Δεξιός ?

Αλλού μπορεί ναν τζαι Συντηρητικός - Εργατικός, Καπιταλίστας - Κομμουνιστής, Ρεπουμπλικάνος - Δημοκρατικός , Σοσιαλιστής - Χριστιανοδημοκράτης τζαι πάει λεγοντας.

Αλλά το Αριστερός - Δεξιός που εν η ουσία τζαι η βάση του διαχωρισμού του Κεφαλαίου που την Εργατιάν πότε τζαι πως επροέκυψεν? Ποια η έννοια του?

12 σχόλια:

  1. Οι όροι δεξιοί και αριστεροί εμφανιστήκαν κατά τη γαλλική επανάσταση. Τότε στο Κοινοβούλιο όσοι υποστηρίζαν το βασιλιά εμετακινηθήκαν στα δεξιά του προέδρου της Βουλής και όσοι υποστηρίζαν την επανάσταση εκάτσαν αριστερά του. Που τότε εκαθιερώθηκε οι φιλολαϊκοί (ή λαϊκιστές, όπως εκατάντησαν στες παραπάνω χώρες) να κάθουνται αριστερά και οι πιο συντηρητικοί να κάθουνται δεξιά. Στην Κύπρο πάλε, ίσως να μεν είχε αρκετές θέσεις δεξιά για τους φίλους του κεφαλαίου και κάπιοι αναγκαστήκαν να κάτσουν αριστερά. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για more info δαμέ http://en.wikipedia.org/wiki/Left–right_politics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγιω φιλε μου οσοι εν Κομμουνιστες δεν τους θεωρω αριστερους μητε αξιους ο πολιτικος τους χαρακτηρισμος να ειναι εντος του πολιτικου συστηματος.

    Του ονομαζω Ακρο«αριστερους».

    Αριστερος για μενα δεν μπορει να ειναι Μαρξιστης αντικαπιταλιστης. Μπορει να ειναι καποιος που θελει περισσοτερη κοινωνικη προνοια, μεγαλυτερους φορους για τους πλουσιους κτλ, ολα στα πλαισια του καπιταλιστικου συστηματος.

    Οι κομμουνιστες ειναι εξορισμου πελλοι, ειναι αδικο για μας να τους οριζουμε αυτους ως αριστερους. Διαφερουν περισσοτερο απο τους πραγματικους αριστερους απο οτι οι αριστεροι απο τους δεξιους.

    Τωρα εαν σε καποιες υποαναπτυχτες χωρες υπαρχουν πολλοι κομμουνιστες η πολλοι Νεοναζιστες η αλλες ιδεολογιες του κωλου, εν σημαινει πως αυτη η πελλαρα πρεπει να θεωρηθει συνωνυμη της αριστερας η δεξιας.

    Βεβαια πρωην μαρξιστες η κομμουνιστες η σταλινιστες που εχουν πλεον απεταξαμην τον Κομμουνισμο,Μαρξισμο και σταλινισμο μπορει απο ψευτοαριστεροι να γινουν αριστεροι...

    Το ιδιο και με την δεξια και πρωην φανατικοι της μοναρχιας να γινουν πλεον δεξιοι.

    Και οι δυο παραταξεις θα κουβαλουν πανω τους αμαρτιες και ιδεοληψιες του παρελθοντος τους αλλα ειναι πλεον κατι νεο.

    Βεβαια νομιζω καταλαβατε για ποια πλαισια μιλω εγω. (Ποιο εν το καλυτερο συστημα στο κοσμο εκτος απο την δημοκρατια ; Οσο για οικονομικα συστηματα οπως ειπα ειναι ψυχοπαθεια να μιλα καποιος για κομμουνισμο, και εδω το μονο που υπαρχει ειναι οι διαφοροι τυποι καπιταλισμου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μιλησουμε για Κυπρο τωρα, εγω εν ειμαι σιουρος τι ενει ακριβως το ΑΚΕΛ. Μιλα για το καλο μικτο οικονομικο συστημα (=καπιταλισμος), αλλα σε καποιες φασεις παρουσιαζεται ως ακρο«αριστερα» με παραλογες αποψεις. Μαλλον περισσοτερο καπιταλιστες παρα κομμουνιστες ειναι αλλα σε καποια φαση συγχιζουν σε. Σιγουρα μαλλον ανιδεοι ειναι για την οικονομια. το μεγαλυτερο χαρακτηριστικο της ιδεολογιας τους ειναι "οτι πει το κομμα" σε μεγαλυερο βαθμο που τους υπολοιπους, επισης προσπαθουν να προσαρμοσουν την ιστορια της Κυπρου και τα συμφεροντα της Κυπρου στα συμφεροντα του κομματος. Ισως να ειμαι biased αλλα ειναι το κομμα που συμπαθω το λιγοτερο.

    Ειναι ενα κομμα που εκανε μερικα σταδια προς την σοσιαλδημοκρατια χωρις να φτασει τζιαμε ακομα.

    Το ΔΗΣΥ πουλα ελληνοφρενεια, εχει μελη της αντιθετης παραταξης απο το ΑΚΕΛ κατα το πλειστον και αυτο προσπαθει να καρπωθει την ιστορια του τοπου και να την προσαρμοσει στα μετρα του. Και το ιδιο και με τα συμφεροντα του τοπου. Και παλε ομως οτι πει η ηγεσια του και οτι πει το κομμα και τα συμφεροντα του τοπου και η ιστορια του μεσα απο τα πλαισια του κομματος. Φιλελευθεροι μαλλον ειναι στα οικονομικα.

    Τους θεωρω καλυτερους για την οικονομια που τους Ακελικους αλλα θεωρω τους ολους καλυττερους που τους Ακελικους τζιαμε.

    Βασικα στην Κυπρο ετσι ενει. Ειτε προσαρμοζουμε την ιστορια στις επιταγες του κομματος, ειτε προσπαθουμε να καρπωθουμε την ιστορια του τοπου. Βαρκουμε να γραψω για τους υπολο

    Το ποιο ανησηχητικο ειναι πως ενω τα κομματα δεν ειναι στον νομο τετοιος τετοιος θεσμος, στην πραξη εχουμε τοσο φανερα διεφθαρμενο συστημα που κυβερνουν τα κομματα και οχι ενας προεδρος προερχομενος απο ενα κομμα. Μαλλον πολυ συχνα τα κομματα κυβερνουν μεσα απο τις διαδηκασιες τους και επειτα ο Προεδρος αποφασιζει.

    Στην πραξη εχουμε κατι αναμεσα σε κοματοκρατια και προεδρικη δημοκρατια στην Κυπρο. Κατι που βεβαια δεν ειναι καλο διοτι τα κομματα δεν εχουν accountability στον κοσμο αλλα στις δικες τους διαδηκασιες, κεντρικες επιτροπες και ηγεσιες. Και αναρωτιεσαι σε ποσο βαθμο αυτο ειναι δημοκρατια.

    Ειναι βεβαιως αναγκαια και πολυ χρησιμα τα κομματα σε μια δημοκρατια αλλα εμεις στην Κυπρο σιγα σιγα φτανουμε στο αλλο ακρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το δεξιοί αριστεροί μια χαρά το καταλαβαίνω. το κεντρώοι όμως μπάζει πολλά νερά. τι σημαίνει ρε φίλε κέντρο; τη μια από τη μια την άλλη από την άλλη; Μπασταρτεμένη ιδεολογία προς άγρα ψήφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαχαχα ωραία ερώτηση! Στην Κυπρο αριστερα-δεξια κτλ ειναι απλά το παρατσούκλι του ΛΟΜΠΥ (κατι σαν μάσονοι) στο οποίο υπάγεται ο καθένας. Δεν έχει να κάνει με ιδεολογίκο χρωματισμό, ειδικά το τελευταίο καιρό πέσαν πολλές μάσκες. καζανι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. νομίζω πως καθαρά αριστεροί-δεξιοί εν υπάρχουν. Αν τους πούμε κεντρο-αριστεροί και κεντρο-δεξιοί και κεντρο-κεντρικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε αριστεροί υπάρχουν, ούτε δεξιοί τζαι προπαντώς ούτε "κεντρώοι". Διότι βασικά πλέον δεν υπάρχουν ιδεολογίες. Υπάρχουν μόνο κομματικά συμφέρονται και διαπλοκή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kλέφτη
    ευχαριστώ, κάτι τέτοιο είχα στο νου (θέσεις αριστερά δεξιά) αλλά δεν ήξερα λεπτομέρειες. Θέκκιου τζαι για το λινκ, εσκεφτόμουν να κάμω search αλλά λαλώ εννά έσhει έτσι πράμα? Τελικά βρίσκεις τα πάντα μες τούντο Ιντερνέττιν ;-)

    "φιλολαϊκοί ή λαϊκιστές"
    "Στην Κύπρο πάλε, ίσως να μεν είχε αρκετές θέσεις δεξιά για τους φίλους του κεφαλαίου και κάπιοι αναγκαστήκαν να κάτσουν αριστερά. :P"

    Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου ομολογώ

    Skorpion
    θέκκιου για την ανάλυσην, είπες αρκετά τζαι ξέρω ότι μπορείς να επεκταθείς πολλά παραπάνω, χεχε...έννεν ανάγκη να σε σκορσάρουμεν όμως.
    Απλά αναφέρω ότι εν πολλοίς συμφωνώ με τις απόψεις σου όπως συμβαίνει τζαι με άλλα σχόλια σου που βλέπω σε άλλα μπλογκς επί σχετικών θεμάτων ποστς.

    Mana
    Αφού το Κέντρον είπαμεν εν θέλει ερμηνεία γιατί απλά χάνεσαι στο να εύρεις την ιδεολογία τους (αν υπάρχει) όπως λες κι εσύ. Το μόνον καθαρό εν ότι αφήνουν να τους πάρει όπου φυσά ο πιο βολικός άνεμος για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα τους. Αν θέλουμε να το σούμε στην κυπριακή πραγματικότητα ανατρέξετε στην περίοδο διακυβέρνησης Κυπριανού, τότε που το ΔΗΚΟ εκτυπούσε κάτι 27άρκα στες εκλογές. Γιατί άραγε?

    Ανώνυμος
    Εν τζαι τούτη μια άποψη με πολλήν αλήθκεια τελικά μέσα της. Όσο για τες Μάσκες, θα έλεγα εν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι όσο πάμε χάνονται οι έστω τζαι τυπικές αξίες, η "τσίππα" των πλασμάτων αν προτιμάς που ούτε για τους τύπους εν υπάρχει πλέον σχεδόν καθόλου.

    she demon
    Μάλλον εν εγω-κεντρικοί που εν ούλλοι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιnvictus
    επρόλαβες με θα έλεγα εκείνο που έγραψα σαν απάντηση στην she demon
    Μα εννά μεν έσhει καμιάν εξαίρεσην ο κανόνας? Λέμε τώρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με τους προηγούμενος.

    Παρόλα αυτά το κάθε τι έχει το λόγο ύπαρξης του γενικά τα «αντίθετα» στην ζωή είναι μοχλοί για την εξέλιξη. Το ένα συμπληρώνει το άλλο (Ταοϊσμός).

    Στην Κύπρο και ειδικά το 2010 όντως δεν υπάρχουν ιδεολογίες αλλά όπως εύστοχα είπε ο/η invictus Υπάρχουν μόνο κομματικά συμφέροντα και διαπλοκή.

    Το ερώτημα είναι γιατί η κοινωνία μας τους ακολουθεί;
    1. Πιστεύει στις ιδεολογίες.
    2. Έχει ανάγκη να ανήκει σε ένα σύνολο.
    3. Υποστηρίζει ένα κόμμα γιατί κάποτε θα το χρειαστεί.

    Πολλές φορές , συμβολικά , το παρομοιάζω σαν το σώμα μας. Για να περπατήσεις πρέπει να και το αριστερό και το δεξιό πόδι να πηγαίνει μπροστά και να στηρίζει το ένα το άλλο. Αυτό είναι το θεμιτό. Βλέπε σκανδιναβικές χώρες.

    Στη Κύπρο τις περισσότερες φορές είναι στάσιμα και εγκλωβισμένα σε στερεότυπα του παρελθόντος.

    Αποτέλεσμα εν ταράσσουμε .... Επιτόπιων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σημειωτόν!!
    Διαπλοκή, ακόμα τζαι από τα αντίθετα "στρατόπεδα" κάποιοι συνασπίζονται υπογείως για τα συμφέροντα τους τα προσωπικά τζαι μαγκώνουν όλη την κατάσταση άμα λάχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή